Foto

"Operatiunea Deszapezirea"

La mijlocul secolului trecut, mai exact in anul 1954, printr-un ordin extraordinar sportivii de la toate sectiile cluburilor din Capitala erau scosi pe strazi pentru a se lupta cu nametii inalti de peste doi metri. Ba mai mult, detasamente speciale de schiori au fost aduse in Bucuresti pentru a asigura aprovizionarea in diverse zone ale orasului. Asa consemneaza arhivele vremii situatia de-atunci.

2012, 14 februarie. Pentru unii,  Ziua Indragostitilor. Pentru altii, o zi banala de marti. Pentru baschetbalisti, o zi teribila, in care au depus un efort admirabil in lupta cu natura. La solicitarea Primariei Sectorului 1, baschetbalistii din Capitala au  uitat de rivalitatea de pe parchet si pentru cateva ore au facut front comun si au pus umarul serios la dezapezirea scolilor, gradinitelor si spitalelor din aceasta zona. Nu a mai contat nici culoarea echipamentelor, nici numele echipelor de la care provin si nici chiar nationalitatea, la apel raspunzand prezent si cativa jucatori americani.
Inarmati dis de dimineata cu lopeti,  jucatorii echipelor Dinamo, Steaua si Rapid, impreuna cu staff-ul tehnic al Federatiei Romane de Baschet, s-au reunit cu rugbistii si au pornit asaltul impotriva troienelor. Primul obiectiv vizat de jucatorii de baschet a fost Spitalul de Oftalmologie din Piata Lahovari. Dupa doua ceasuri istovitoare de munca, jucatorii divzionarelor A si B au facut “luna” in curtea interioara si pe terasa spitalului.
A urmat o oala mare de ceai, parca mai bun ca niciodata, baut in graba si cu nesat chiar pe trotuarul din fata spitalului, dupa care autocarul plin cu baschetbalisti s-a indreptat spre  renumitul Spital “Elias”. Alte troiene, alta munca, aceiasi jucatori neistoviti.  Lopetile curg lacome si musca cu sete din zapada inca afanata. Cu zambetul pe buze, americanii dau o mana de ajutor si imping lopata precum “Hercule”  coloanele de la Gibraltar. Nu fac nazuri, nu sunt pretentiosi  si nici nu sunt uimiti de actiunea civica. Nu le-a trebuit prea mult sa-si intre in rol si incalziti de ritmurile muzicii din casti au muncit cot la cot cu echipierii, reusind chiar sa aduca buna-dispozitie in grupul de voluntari.
Dinamovistii si stelistii trag cot la cot, rapidistii lucreaza cu staff-ul Federatiei si o rampa de acces pentru ambulante este “eliberata” rapid de sub povara zapezii.
Cinci ore. Aproximativ doua antrenamente. Atat a durat munca pe care baschetbalistii din Capitala au depus-o pentru a curata doua obiective majore din Sectorul 1. Antrenorii nu le dau liber. Pe seara, cu totii vor lua drumul salilor de antrenament, unde vor inlocui lopata cu mingea. Nu e nici o rusine, nu e nici o isprava ce au realizat jucatorii astazi.  Este doar o actiune a celor care au inteles ca deszapezirea nu se face pe facebook si nici pe la televizor. 

Dupa efortul depus cot la cot cu jucatorii, presedintele FR Baschet, Carmen Tocala a mentionat:  ”Trebuie sa aratam ca mai avem o urma de patriotism in noi. Vreau si ma incapatanez sa cred ca se poate ceva, iar puterea exemplului este cea mai buna. Vrem sa ajutam pentru ca asa este normal. Nu trebuie considerat un gest exceptional, ci o stare de normalitate. Exista oameni care au nevoie de ajutor, iar noi, cei care putem, trebuie sa-l oferim.”

Dupa care a reamintit ca Federatia Romana de Baschet va distribui in zonele calamitate alimente si apa in valoare de 20.000 de RON. Produsele vor pleca din Bucuresti miercuri dimineta prin intermediul Jandarmeriei.

La Operatiunea “Deszapezirea” au participat si echipele divizionare din tara, componentii BC Timisoara luptandu-se cu nametii de la Gradinita nr. 26 din localitate, in vreme sportivii de la  BCM U Pitesti l-au insotit pe primarul Tudor Pendiuc intr-o actiune similara la insititutiile din Trivale.

Un album foto puteti vizualiza aici.

 
 
 
 
 
 
 
 

Parteneri